vrijdag 29 juli 2011

Intellectuelen doen oproep 'politieke' processen te staken

De regering moet een einde maken aan de processen tegen oud-premier Joelia Timosjenko en oud-minister van Binnenlandse Zaken Joeri Lutsenko. Ook moet Lutsenko op vrije voeten komen. Een aantal Oekraïense intellectuelen heeft daartoe vrijdagmiddag een oproep gedaan. De schrijver Dmitro Pavlisko las een verklaring voor bij de rechtbank in Kiev waar het proces tegen Timosjenko gaande is.

"De eerste weken van Joelia Timosjenko's proces hebben aangetoond dat dit niets van doen heeft met gerechtigheid", aldus Pavlisko. "Dit is geen rechtszaak, het is een toneelstuk waarin Timosjenko in de laatste akte wordt gearresteerd. Niet als een individu, maar als de meest invloedrijke persoon van de oppositie."

De democratie staat onder druk in Oekraïne en die ontwikkeling snijdt het land de pas af richting Europa, vinden de intellectuelen. Onder hen zijn de schrijver en musicus Joeri Androekovitsj, literatuurcriticus Ivan Dzjoeba en de schrijfster Irena Karpa. "Het is duidelijk dat de regering ons wil intimideren, tweedracht wil zaaien en de mensen angst aanjagen als zij zich willen inzetten voor hun rechten."

De groep wil niet alleen dat de processen tegen leden van de oppositie worden gestaakt. Ook moet de vrijheid van meningsuiting weer gerespecteerd worden en moet er een einde komen aan de censuur op het televisienieuws. Tenslotte dringen de intellectuelen aan op eerlijke parlementsverkiezingen volgend jaar.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: