vrijdag 29 juli 2011

Nieuwe confrontatie Oekraïne en Rusland dreigt

Oekraïne en Rusland koersen opnieuw af op een confrontatie over de gasprijs. De Russische president Dimitri Medvedev heeft z'n reis naar Sebastopol van dit weekeinde afgezegd. Volgens directeur Dimitro Marunisj van het Onderzoeksinstituut voor Energie (een Oekraïense denktank) ontloopt Medvedev voorlopig een ontmoeting met zijn Oekraïense collega Viktor Janoekovitsj.

Marunisj constateert dat een compromis over een lagere gasprijs voor Oekraïne zeker niet binnen handbereik is. Medvedev wilde in Sebastopol de Dag van de Marine vieren met de Russische Zwarte Zeevloot. Janoekovitsj is dezer dagen in zijn zomerverblijf op de Krim en hij zou met Medvedev gaan praten. Ongetwijfeld ook over de gasprijs en dat zou Medvedev willen vermijden.

De afzegging is opvallend. Veelzeggend ook, aldus Marunisj. Beide presidenten ontmoeten elkaar liefst elfmaal in het afgelopen jaar, dit jaar nog slechts één keer. De eerstvolgende ontmoeting van de twee zou volgens een zegsman van de Oekraïense regering wel eens in het najaar kunnen zijn.

De relatie tussen beide landen is behoorlijk bekoeld. De Russische premier Vladimir Poetin zei nog niet zo lang geleden nog dat Oekraïne een lagere gasprijs zou krijgen als het land deel zou gaan uitmaken van de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Of in het geval het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz en het Russische Gazprom zouden fuseren. Daar wordt al geruime tijd niets meer over vernomen.

Bron: Platts

Geen opmerkingen: