zondag 1 mei 2011

Douane-unie met Rusland kan Oekraïne flink op kosten jagen

Oekraïne moet niet in de douane-unie stappen. Nauwe samenwerking met Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan komt er op neer dat het leven er voor de Oekraïners aanzienlijk duurder op wordt, afgaande op de ervaringen in bijvoorbeeld Kazachstan.

Volgens voorzitter Oleksandr Jefremov van de Partij van de Regio's zou het tot een prijsstijging van 13 à 14 procent kunnen leiden. "Zelfs in Kazachstan, waar de economie het toch goed doet, heeft toetreding tot de douane-unie geleid tot een prijsstijging van 11 procent."

Over de hele linie genomen mag de douane-unie niet aantrekkelijk zijn, maar er zijn wel bepaalde industriële sectoren die er baat bij hebben. Jefremov: "Vliegtuigbouw en ruimtevaart, de wapenproductie en onze graanexport hebben baat bij samenwerking met de Russische Federatie."

Hij stelt dan ook voor om op deze terreinen samenwerking aan te gaan met de drie buurlanden. De 3+1 constructie, zoals president Viktor Janoekovitsj die eerder voorstelde. Een onvoorwaardelijke toetreding tot de douane-unie staat toetreding tot de vrijhandelszone van de Europese Unie in de weg; Oekraïne verwacht hier meer profijt van te krijgen.

De Russische premier Vladimir Poetin schatte tijdens een bezoek aan Kiev half april in dat Oekraïne er jaarlijks tussen de 4,4 en 6,1 miljard euro op vooruit gaat, een stijging van het bruto nationaal product met 1,5 tot 2 procent.

Bron: Gazeta 2000

Geen opmerkingen: