dinsdag 31 mei 2011

Oekraïne bereid tot compromissen met de EU

Oekraïne is bereid compromissen te sluiten ten aanzien van de drie punten van het vrijhandelsverdrag waarover nog geen overeenstemming is met de Europese Unie. Premier Mikola Azarov maakte dinsdagmiddag bekend dat minister Andri Kliujev daartoe een volmacht van het kabinet heeft gekregen. Kliujev is momenteel in Brussel om te onderhandelen.

Eén van de pijnpunten is het jaarlijkse quotum dat de EU wil op de graanexport vanuit Oekraïne. Hier wordt een overgangsperiode van tien jaar voorgesteld, waarin de quota telkens worden verhoogd.

Een ander verschil van mening betreft het onthouden van toestemming aan Oekraïense luchtvaartmaatschappijen om zich op de Europese markt te begeven. Als compromis stelt ook hier een overgangsperiode voor waarin de luchtmaatschappijen maatregelen kunnen nemen om aan de EU-eisen te voldoen.

Tenslotte vormen Oekraïense producten als champagne en cognac een probleem, omdat de naamgeving in strijd is het het Europese merkenrecht. Oekraïne wil ook hier een overgangsperiode waarin de betreffende producten onder een andere naam geïntroduceerd kunnen worden.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: