zondag 22 mei 2011

EURO 2012 kan Oekraïne enthousiast maken voor vrijwilligerswerk

Om de honderdduizenden voetbalfans op te vangen en te begeleiden, maar ook om journalisten terzijde te staan en de hulpdiensten te assisteren zijn tijdens EURO 2012 zijn liefst 11.500 vrijwilligers nodig. Volgens de organisatoren is de inzet van deze vrijwilligers bepalend voor het succes van het EK voetbal in de vier Oekraïense speelsteden Kiev, Donetsk, Charkiv en Lviv.

"Alleen grote stadions en een goede infrastructuur zijn niet voldoende", aldus vrijwilligerscoördinator Mikola Vorobjov van EURO 2012. Het zijn de vrijwilligers die het verschil maken, die de gastvrijheid van Oekraïne een gezicht geven. Vorobjov wijst er op dat het, anders dan elders in Europa, in Oekraïne niet gebruikelijk is om met vrijwilligers te werken.

Waar in West-Europa één op de vijf inwoners vrijwilligerswerk doet, is vrijwilligerswerk in Oekraïne een te verwaarlozen verschijnsel. "EURO 2012 biedt ons een kans om duidelijk te maken wat vrijwilligerswerk kan betekenen voor de samenleving, maar ook voor hen persoonlijk", aldus Maria Chubata, senior manager van het organisatiebureau van EURO 2012 in Lviv.

Gelukkig is er veel animo onder de Oekraïners om als vrijwilliger deel uit te maken van de organisatie van het EK voetbal. In een maand tijd hebben zich al meer dan 3.000 kandidaten gemeld. Dat zijn vooral studenten, twee van de drie zijn vrouwen. Kiev zoekt 6.000 vrijwilligers. Een extra hoog aantal, maar dat komt ook omdat de finale gespeeld wordt in de Oekraïense hoofdstad. Donetsk heeft 3.000 vrijwilligers nodig, Charkiv 1.500 en Lviv 1.000.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: