maandag 23 mei 2011

Lutsenko gaat weer eten, maar blijft vast zitten

Juri Lutsenko beëindigt z'n hongerstaking. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken zei tijdens een schorsing van de zitting van de rechtbank maandagmiddag dat zijn hongerstaking "zinloos'' is gebleken. "Ik wilde er mee aantonen dat er in dit land geen gerechtigheid te vinden is. Ik heb echter al mijn krachten nodig om dit te bewijzen.''

De schorsing was nodig omdat de rechtbank zich moest beraden op Lutsenko's verzoek een eind te maken aan zijn voorarrest. Dit verzoek werd afgewezen. De volgende zitting van de Pechersski rechtbank is komende vrijdag. In tegenstelling tot eerdere berichten is de zitting openbaar, met uitzondering van het deel waarin vertrouwelijke informatie op tafel komt. Lutsenko staat terecht omdat hij als minister z'n chauffeur teveel loon heeft gegeven. Het gaat om welgeteld 36.166 euro.

Lutsenko legde maandag ook het verzoek op tafel om door een jury berecht te worden. Die mogelijkheid is in de wet vastgelegd, maar in de praktijk is het er nog niet van gekomen. Lutsenko verwacht dat een jury eerlijker oordeelt dan de rechters. Om die reden heeft ook oppositieleider Julia Timosjenko om juryrechspraak gevraagd als justitie de rechtszaak tegen haar doorzet.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: