vrijdag 13 mei 2011

Boze ondernemers eisen aftreden kabinet

Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf hebben donderdag het aftreden geëist van premier Mikola Azarov en zijn ministersploeg. Ook willen zij vervroegde presidentsverkiezingen. De ondernemers brachten hun eisen naar voren tijdens een demonstratie in Charkiv tegen het voor hen nadelige regeringsbeleid. Volgens Interfax-Ukraine gingen amper 200 demonstranten de straat op.

"We hebben de regering een ultimatum gesteld, maar daar is niet op gereageerd", aldus Oleksandr Sjarmar, de woordvoerder van de ondernemers in Charkiv. De demonstratie was weliswaar qua omvang onbetekenend, maar wel deden er vertegenwoordigers van uiteenlopende organisaties aan mee. Zoals Groen Front, Schild 250 en de initiatiefgroep Doorbraak.

Zij voerden leuzen mee, maar ook een portret van president Viktor Janoekovitsj met de tekst 'U beloofde naar iedereen te luisteren - dus luister!'.

Er waren donderdag ook demonstraties van ondernemers in Chernigov, Poltava, Vinnitsja, Zaporizja (waar boze ondernemers een doodskist meevoerden), Lviv, Severodonetsk en Skvira. Vrijdag werd gedemonstreerd in Chmelnitski. Zaterdag volgt de hoofdstad Kiev, zondag tenslotte Krivi Rig.

De ondernemers kwamen in december in het geweer tegen de belastinghervorming die slecht voor hen zou uitpakken. Twee weken lang bivakkeerden demonstranten op het plein Maidan in Kiev totdat president Janoekovitsj toezegde dat hij tegemoet zou komen aan hun eisen. Volgens de ondernemers is daar tot nu toe weinig van gebleken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: