zondag 29 mei 2011

Medvedev voelt niets voor lagere gasprijs Oekraïne

De Russische president Dmitri Medvedev heeft de hakken in het zand gezet. Er komt wat hem betreft geen herziening van het gascontract met buurland Oekraïne. Gazprom heeft een prima contract gehouden en daar moet Oekraïne het maar mee doen, heeft hij aan algemeen directeur Alexei Muller van Gazprom laten weten.

Miller was in opdracht van Medvedev afgelopen week in Oekraïne voor gesprekken met zowel premier Mikola Azarov als president Viktor Janoekovitsj. Zij willen af van het gascontract uit 2009 dat gelinkt is aan de (sindsdien sterk gestegen) olieprijs.

Medvedev erktent dat Oekraïne "niet zomaar' een buurland'' is en dan ook nog een buurland met de nodige economische problemen. "Ik ben met president Janoekovitsj overeen gekomen dat we gaan bekijken hoe we elkaar op andere manieren tegemoet kunnen komen. En daar valt ook samenwerking op gasgebied onder." Miller heeft daarom van Medvedev de opdracht gekregen om te blijven praten met Oekraïne.

Gazprom is uit op een overname van het Oekraïense energiebedrijf Naftogaz. Op dit vlak ligt Janoekovitsj dwars, want hij wil het bedrijf niet zonder slag of stoot kwijtraken aan Rusland.

Bron: Interfax-Ukraine, Kyiv Post

Geen opmerkingen: