maandag 16 mei 2011

'Ontslag kabinet in ruil voor schrappen demonstratie'

De organisatoren van de Dag van de Woede beweren dat zij van de Partij van de Regio's het aanbod hebben gehad dat, in ruil voor het afgelasten van een demonstratie tegen de regering, het kabinet-Azarov het veld zou ruimen. Ze werden benaderd door enkele leden van de regeringspartij, waarvan zij de namen niet willen noemen.

"We kregen een compromis voorgesteld, waarbij het volledige kabinet naar huis gestuurd zou worden", aldus Oleksandr Daniljuk. Hoewel het aanbod erg verleidelijk was, besloten Daniljuk en z'n mede-organisatoren van de demonstratie tegen het regeringsbeleid het toch af te wijzen.

En dus wordt donderdag in de hoofdstad Kiev toch weer geprotesteerd. Zaterdag was dat ook al het geval. Toen probeerde een aantal demonstranten tevergeefs een tentenkamp op te zetten bij het parlementsgebouw. Een tweede poging, op zondagmorgen, mislukte eveneens.

De demonstranten gaan donderdag de straat op om te eisen dat de sociale en economische hervormingen (op last van het IMF) stop worden gezet en er vervroegde verkiezingen komen voor zowel het presidentschap als het parlement. Een andere eis is dat iedere overheidsbestuurder, op welk niveau dan ook, ontslagen kan worden als hij of zij er een potje van maakt.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: