vrijdag 13 mei 2011

Amnesty bezorgd om Oekraïne

De mensenrechten staan behoorlijk onder druk in Oekraïne, aldus een rapport dat Amnesty International vrijdag uitbracht. Amnesty deed onderzoek naar verdenkingen van martelingen of een slechte behandeling door de politie, beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en vergadering en van demonstraties van vreemdelingenhaat.

Volgens Amnesty's Oekraïense vertegenwoordiger Tetjana Mazur 'scoort' Oekraïne op al deze punten. "Onze vertegenwoordigers constateerden een verslechtering van de situatie bij het hanteren van de mensenrechten in ons land."

Het aantal meldingen van gebruik van geweld in politiebureau's en gevangenissen nam volgens Mazur afgelopen jaar toe. "We constateerden drie gevallen van mensenrechtenactivisten die worden vervolgd. Eén van hen is Andri Bondarenko die van de rechter een psychiatrisch onderzoek moest ondergaan omdat hij maar al te goed wist wat zijn rechten zijn en die ook opeiste." Voor de Abchazische asielzoeker Tamaz Kardava liep het nog slechter af. Hij stierf nadat hij was mishandeld in de gevangenis.

De vertegenwoordiger van Amnesty noemde verder het detentiecentrum in Vinnitsja, waarvan onlangs bekend werd dat daar gevangenen werden mishandeld.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: