donderdag 17 maart 2011

Verbod op straatverkoop alcohol wekt woede op

De verkoop van alcohol en sigaretten vanuit kleine straatkiosken is vanaf 1 april verboden in de hoofdstad Kiev. Van deze maatregel zijn meer dan 10.000 eigenaren van kleine kiosken de dupe. Zij vechten het in december genomen besluit van het stadsbestuur aan.

Eind vorige week hielden de ondernemers een protestmars. Zij willen dat president Viktor Janoekovitsj zich hoogstpersoonlijk met de kwestie bemoeit door uit te laten zoeken of het besluit van het stadsbestuur wel rechtskracht heeft. De gedupeerde ondernemers leggen de schuld bij de eigenaren van grote supermarkten in de stad die naar een monopolie op de verkoop van drank en sigaretten zouden streven.

De eigenaren van de straatkiosken verwijten het stadsbestuur dat zij niet zijn gehoord over de gevolgen die het verbod voor hen heeft. Zij houden vast aan een besluit uit 1996 waarbij een straatkiosk waar alcohol wordt verkocht minstens 20 vierkante meter moet hebben en niet, zoals vanaf 1 april geldt, een oppervlak van 40 vierkante meter.

Mikola Omelsjuk bezit een straatkiosk van ruim 20 vierkante meter en hij ziet niet in waarom hij straks geen alcohol en sigaretten mag verkopen. "Ik heb ruimte zat, de klanten hoeven niet op straat te blijven staan. Ze kunnen binnen komen en er staan zelfs stoelen voor ze. Ik verkoop goed bier en de klanten zijn tevreden."

Vanuit het stadsbestuur komen andere geluiden. Zij zeggen constant geconfronteerd te worden met klagende, bezorgde inwoners van de hoofdstad, vooral ouders.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: