Een eventuele rechtszaak tegen oud-president Leonid Kutsjma kan nog wel 'ns onverwachte gevolgen hebben. Politieke analisten komen unaniem tot deze conclusie. "Het is een gevoelige kwestie, waarin niet alle stappen goed doordacht zijn", aldus directeur Volodomir Fesenko van de denktank Penta tijdens een forumdiscussie.
De belangrijkste reden om een strafrechterlijk onderzoek in te stelen naar Kutsjma's betrokkenheid bij de dood van journalist Georgi Gongadze is niet om helderheid in deze langslepende kwestie te brengne, maar om aan te tonen dat behalve oud-premiers (als Julia Timosjenko) ook oud-presidenten (als Leonid Kutsjma) niet vrijuit gaan als naderhand blijkt dat zij strafbare feiten hebben begaan.
Om die reden betwijfelt ook directeur Igor Zhdanov van de denktank Open Politiek of de Oekraïense bevolking ooit te weten komt wie Gongadze's leven werkelijk op zijn geweten heeft. "Wel is duidelijk dat de reputatie van Kutsjma een flinke knauw krijgt", aldus Zhdanov.
Het strafrechterlijk onderzoek naar Kutsjma's betrokkenheid bij de moord op Gongadze in 2000 kan weleens een Doos van Pandora blijken, betoogde analist Kostjantin Matvjenko van het strategisch adviesbureau Chardarika.
Kutsjma was degene die indertijd het systeem met de oligarchen heeft opgezet. Als hij in diskrediet wordt gebracht, dan kan daarmee het huidige regime ook in problemen komen, met als gevolg een opstand van het Oekraïense volk dat het allemaal niet meer pikt.
Bron: Western Information Center
Geen opmerkingen:
Een reactie posten