zondag 27 maart 2011

Nieuwe sarcofaag Tsjernobyl blijkt geldverslinder

Er is 600 miljoen euro nodig om een nieuwe afdekking over de verwoeste kerncentrale in Tsjernobyl te maken, en snel ook. Deskundigen waarschuwen dat de huidige betonnen afdekking in verval is en mogelijk kan instorten. De Oekraïense overheid heeft al er al voor vele miljoenen euro's in geïnvesteerd, maar komt opnieuw een fors bedrag te kort voor afdoende maatregelen.

De 25e verjaardag van de kernramp komende maand lijkt een goede gelegenheid voor een internationale donorconferentie, zeker na de recente gebeurtenissen in Japan. "De tragedie daar toont aan dat we er alles aan moeten doen om een nieuwe kernramp te voorkomen", aldus president Viktor Janoekovitsj.

De sarcofaag werd in de maanden na de kernramp in Tsjernobyl gebouwd om de verwoeste vierde kernreactor af te dekken. De betonnen blokken werden op veilige afstand van de kerncentrale gemaakt, en vervolgens met kranen op hun plek gezet. Vanwege de hoge straling konden de naden tussen de blokken niet goed worden afgedicht.

Uitgangspunt was dat de overkapping 30 jaar mee zou gaan, maar dat bleek te optimistisch. Intussen zijn er gaten in de constructie ontstaan, waardoor radioactieve deeltjes naar buiten kunnen en regenwater naar binnen.

In 2007 werd door de G7, de EU en Oekraïne besloten dat er een nieuwe overkapping moest komen. Het Frans-Italiaanse consortium Novarka kreeg de opdracht die te maken. Het wordt een enorm bouwwerk, met een oppervlak van twee voetbalvelden en de hoogte van het Vrijheidsbeeld in New York.

De nieuwe sarcofaag wordt naast de kerncentrale gebouwd en er vervolgens overheen geschoven. De voorbereidingen zijn in volle gang, maar critici vragen zich tegelijkertijd af hoe lang het nog duurt voordat de nieuwe afdekking gereed is en hoeveel geld er uiteindelijk mee gemoeid is.

De kosten blijven maar stijgen: inmiddels wordt uitgegaan van 1,5 miljard euro. Met inmiddels een begrotingstekort van 600 miljoen euro. Finland heeft als eerste land een extra bijdrage van 1,5 miljoen euro toegezegd.


Mikhailo Umanets, die van 1987 tot 1992 directeur was van de kerncentrale in Tsjernobyl, ziet de trage nieuwbouw intussen met stijgende verontrusting aan. "Ik wil niemand bang maken, maar als we nu niet met bouwen beginnen dan hebben we op een dag te maken met een grote radioactieve wolk die vrijkomt uit de huidige sarcofaag. Die wolk zal veel gevaarlijker blijken te zijn dan wat er nu in Japan vrij komt", aldus Umanets.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: