donderdag 24 maart 2011

'Strafonderzoek Kutsjma bedoeld als bliksemafleider'

Het strafrechterlijk onderzoek naar oud-president Leonid Kutsjma's betrokkenheid bij de moord op journalist Georgi Gongadze elf jaar geleden is vooral bedoeld om het Westen te tonen dat in Oekraine geen sprake is van een jacht van justitie op vooraanstaande leden van de oppositie. Tot deze conclusie komt politiek commentator Volodomir Fesenko. "Alle ogen zijn nu gericht op wat er met Kutsjma gebeurt en daarmee is Timosjenko even uit beeld", aldus Fesenko.

Oud-premier Julia Timosjenko wacht een proces wegens machtsmisbruik en het verduisteren van overheidsgeld. Zijzelf beschouwt het vooral als een politiek proces. De heisa rond Timosjenko komt de regering-Janoekovitsj slecht uit, want Oekraine zoekt toenadering tot de EU en kan daarbij geen ophef over mensenrechten gebruiken.

"Kutsjma wordt op de proef gesteld, maar de kans is groot dat er uiteindelijk geen overtuigend bewijs tegen hem wordt aangevoerd. Tot nu toe is er aleen de geluidsband van majoor Melnisjenko. De echte getuigen, minister Kravsjenko en generaal Fere van de politie zijn dood.", aldus Fesenko.

Intussen wordt Kutsjma verhoord. Althans, woensdag was het eerste verhoor door Justitie en dat werd al snel afgebroken omdat de oud-president zich niet goed voelde. Vrijdag gaat het verhoor verder. Intussen heeft majoor Melnisjenko politiebescherming aangevraagd. Ooggetuigen melden dat Melnisjenko bij z'n aankomst bij het kantoor van de openbare aanklager in Kiev werd benaderd door een van Kutsjma's lijfwachten. Melnisjenko voelde zich daardoor kennelijk bedreigd.

Kutsjma zelf maakte woensdagmiddag bekend dat hij officieel in staat van beschuldiging is gesteld.

Bron: Kyiv Post, Western Information Center, Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: