dinsdag 22 maart 2011

Justitie onderzoekt betrokkenheid Kutsjma bij moord op journalist Gongadze

Justitie heeft vandaag bevestigd dat een strafrechtelijk onderzoek gaande is om uit te zoeken of de voormalige president Leonid Kutsjma betrokken is geweest bij de moord op de journalist Georgi Gongadze. Kutsjma was president van 1994 tot 2005, Gongadze werd in 2000 vermoord.

Al heel lang wordt geprobeerd te achterhalen door wie, en ook in wiens opdracht de journalist om het leven is gebracht. In maart 2008 werden drie medewerkers van de veiligheidsdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken veroordeeld tot 12 en 13 jaar voor de moord.

Afgelopen september werd Oleksi Pukasj beschuldigd van betrokkenheid bij de moord. Het toenmalige hoofd van de veiligheidsdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken zou een (mondelinge) order hebben ontvangen van minister Juri Kravsjenko om Gongadze te vermoorden. Pukasj bleek voortvluchtig en werd in 2005 op de opsporingslijst gezet. In juli 2009 werd hij alsnog opgepakt en hij zit sindsdien gevangen, in afwachting van zijn berechting.

Begin dit jaar besloot justitie de aanklacht tegen Pukasj te wijzigen. In die zin dat die geen opdracht van bovenaf had ontvangen, maar om persoonlijke redenen had besloten de journalist uit de weg te ruimen.

In een reactie daarop liet advocate Valentina Telisjenko van Gongadze's weduwe weten dat volgens haar justitie probeert te verdoezelen wie nu echt verantwoordelijk is voor de moord op de journalist. Kwam de opdracht van minister Kravsjenko of van nog hoger, van de president. Met het beantwoorden van die vraag lijkt justitie nu serieus bezig.

Kravsjenko kan geen uitsluitsel meer geven, hij stierf in maart 2005 onder verdachte omstandigheden. Kutsjma en de huidige parlementsvoorzitter Volodomir Litvin, destijds Kutsjma's chef staf, zijn te horen op een bandopname uit 2000, waarop zij bespraken hoe ze de lastige journalist Gongadze het zwijgen konden opleggen. Beiden hebben altijd beweerd dat de bandopname vals is.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform, Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: