maandag 21 maart 2011

Deskundige: 'Oekraine's grootste kerncentrale wellicht niet aardbevingsbestendig'

De meeste gebouwen in Oekraine zijn niet berekend op een aardbeving, terwijl het risico wel degelijk bestaat. Oekraine vormt geen uitzondering, aldus plaatsvervangend directeur Oleksander Kendzera van de geofysische faculteit van de Oekrainse Academie voor Wetenschappen. ''In de landen waar geen direct aardbevingsrisico is, wordt daar doorgaans ook geen rekening mee gehouden."

Tot de jaren '70 van de vorige eeuw werd er van uitgegaan dat zich geen grote aardbevingen voor konden doen op het vasteland. Kendzera, in een intervieuw met de krant Dzerkalo Tiznjia: "Inmiddels zijn we er achter dat dit wel degelijk voor kan komen."

Belangrijker nog: in Oekraine worden volgens Kendzera regelmatig aardbevingen waargenomen. "In de Karpaten hebben we de seismische zone Vrancha, waar zich geregeld flinke aardbevingen voor doen die in heel Oekraine gevoeld worden. Er zijn nog wel meer tectonische afwijkingen op ons grondgebied. Op 14 januari van dit jaar werd bij Kriviy Rig nog een kleine aardbeving waargenomen - 3,9 op de schaal van Richter.''

Kendzera constateert dat van de grootste kerncentrale van heel Europa Zaporizhia NPP niet bekend is of die aardbevingsbestendig is, en evenmin of sprake is van een aardbevingsrisico. Er worden in deze regio ook geen seismische waarnemingen gedaan.

Er zijn volgens Kendzera al wel onderzoeken gedaan naar de aardbevingsbestendigheid van de kerncentrales Rivne, Chmelnitski en Juzhnoukrainsk NPP. "Maar van Zaporizhia NPP weten we niet of die bestand is tegen een eventuele aardbeving.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: