vrijdag 25 maart 2011

IMF kan wel zonder Oekraïne, maar andersom niet

Volgens premier Mikola Azarov kan Oekraïne zich ook wel redden zonder een nieuwe miljardenlening van het Internationaal Monetair Fonds. Maar verstandig is het niet, aldus Azarov. "Het is niet in ons voordeel als we dat doen", sprak hij vanmorgen op een congres van de Oekraïense vakbonden.

Oekraïne moet aan nogal wat voorwaarden voldoen om steun van het IMF te krijgen én te behouden. Zoals de omstreden verhoging van de woonlasten met 50 procent en de niet minder omstreden verhoging van de pensioenleeftijd voor vrouwen die gepaard gaat met nog een aantal andere, voor veel Oekraïners onplezierige maatregelen.

De vakbonden hebben daar uiteraard moeite mee en Oekraïne kan er desnoods onderuit. "We redden het ook wel zonder het IMF, maar het is niet verstandig. Ik herhaal: het is niet verstandig om te doen", waarschuwde de premier de vakbonden. Volgens Azarov zit het IMF niet verlegen om Oekraïne, maar is de situatie juist andersom.

Eerder deze week weigerde president Viktor Janoekovitsj zijn medewerking aan de pensioenhervorming. Enerzijds omdat er door te weinig voorlichting te veel onduidelijkheid over is, anderzijds omdat de vakbonden tegen verhoging van de pensioenleeftijd zijn.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: