maandag 14 maart 2011

Premier Azarov wil orthodoxe kerken tot elkaar brengen

De Oekraiense regering wil bemiddelen tussen de drie orthodoxe kerkgenootschappen om een einde te maken aan de onderlinge verdeeldheid. "We maken ons zorgen om die verdeeldheid. Natuurlijk is het een zaak van de kerken zelf, maar als wij een bijdrage kunnen leveren dan zijn we bereid dat te doen'', aldus premier Mikola Azarov zaterdag tijdens een ontmoeting met Bartholomeus I, de oecumenische patriarch en aartsbisschop van Istanboel.

Bartholomeus gaf te kennen dat ook hij wil helpen bij het nader tot elkaar brengen van de drie orthodoxe stromingen in Oekraine.

De verhoudingen tussen de Oekraiens-orthodoxe kerk patriarchaat Kiev en die van het patriarchaat Moskou staan de laatste tijd onder druk. Patriarch Filaret van het patriarchaat Kiev sloeg eind januari alarm, omdat hij signaleerde dat de overheid en het patriarchaat Moskou bezig zouden zijn met een 'vijandige overname'.

Ook in januari kreeg president Viktor Janoekovitsj er van de oppositie van langs, omdat hij in z'n kerstboodschap de Grieks-orthodoxe gelovigen had genegeerd.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: