zaterdag 12 maart 2011

Ondernemers: 'Corruptie ondermijnt herstel economie'

De Oekraïense overheid schiet tekort bij het bestrijden van de wijdverbreide corruptie in het land. Tot deze conclusie komt de European Business Association (EBA) die ook constateert dat de corruptie de pogingen van diezelfde overheid ondermijnt om de economie op het niveau van voor de recessie te krijgen.

Toch zijn de leden van deze lobbygroep ietsje optimistischer over het investeringsklimaat . "We zijn blij dat de reeds in gang gezette hervorming van de overheid wordt doorgezet", aldus Tomas Fiala, voorzitter van de EBA en tevens algemeen directeur van beursmakelaar Dragon Capital. "Maar", voegt Fiala daar aan toe, "wij constateren tegelijkertijd dat er geen vooruitgang, zelfs achteruitgang is bij de bestrijding van de corruptie en de mate van rechtszekerheid."

De EBA haalt een rapport aan van de Amerikaanse overheid, waaruit blijkt dat ondernemers grote problemen ondervinden van Oekraïense douanebeambten die stelselmatig op zoek zijn naar mogelijkheden hen geld af te persen bij het inklaren van goederen.

Oekraïne neemt een 134e plaats in op de lijst met landen minste corruptie. Het land gaat gelijk op met Nigeria en Zimbabwe, derde-wereldlanden met een slechte reputatie op het gebied van corruptie.

Het totaal aan buitenlandse investeringen in Oekraine daalde met liefst 20 procent in de crisisjaren 2008 en 2009, maar afgelopen jaar was weer sprake van een stijging met 5,6 procent tot 4,7 miljard dollar. Volgens beursmakelaar Dragon Capitaal is dit jaar 5,5 miljard haalbaar. "Maar dan moet de overheid dit jaar wel echt wat gaan doen aan het investeringsklimaat."

Bron: TrustLaw

Geen opmerkingen: