vrijdag 25 maart 2011

'Dit is geen dierentuin meer, maar een concentratiekamp'

Er blijven maar dieren doodgaan in de Kiev Zoo. Actiegroepen voor dierenwelzijn betogen dat in de afgelopen jaren tientallen, zo niet honderden dieren onnodig zijn gestorven in de dierentuin van de Oekraïense hoofdstad. Ondervoeding, gebrek aan medische zorg en soms gewoon een slechte behandeling. Het doet zich volgens de critici allemaal voor in deze dierentuin.

Het Engelse Naturewatch is één van de organisaties die vinden dat de honderd jaar geleden geopende Kiev Zoo zo snel mogelijk dicht moet. De 2.600 dieren zouden dan naar andere dierentuinen in Europa gebracht moeten worden. "De Kiev Zoo krijgt het nooit voor elkaar om de leefomstandigheden van de dieren op een acceptabel niveau te krijgen", is de bikkelharde conclusie.
Olifant Boy stierf door een jojo-dieet.
In 2007 werd de dierentuin uit de Europese Associatie van Dierentuinen en Aquaria gezet na de dood van berin Dinara. Het dier bracht jarenlang door in een veel te kleine ruimte. Nadat ze in een grotere ruimte werd ondergebracht, bleek het dier daar niet te kunnen wennen. Ze bonkte dagenlang met haar kop tegen een muur, totdat werd besloten het dier in te laten slapen.


In oktober werd de leiding van de dierentuin vervangen. "De dieren leven hier onder verschrikkelijk slechte omstandigheden en het is nog geen directeur gelukt om daar verbetering in aan te brengen."

Intussen heeft de nieuwe directeur moeten constateren dat de helft van de dieren in de Kiev Zoo in de afgelopen twee jaar dood is gegaan of op één of andere manier spoorloos verdwenen. Flinke sommen geld, bedoeld om verbeteringen in de dierentuin aan te brengen of om de dieren te eten te geven, bleken eveneens verdwenen. Het zou gaan om 140.000 euro.


Het vermoeden bestaat dat er projectontwikkelaar bij dit alles betrokken is. Die zou de vorige directie betaald hebben om de dierentuin uiteindelijk weg te krijgen. De Kiev Zoo staat op een aantrekkelijke plek in het centrum van de hoofdstad, waar voor een projectontwikkelaar veel geld te verdienen valt.

De dierentuin ligt er nu verlaten bij. Het olifantenverblijf is leeg, een eenzame wolf zwerft rond in afgesloten ruimte buiten, de boerderijdieren zitten achter slot en grendel en ook twee giraffes bleken opgesloten in een veel te kleine ruimte.

De Indiase olifant Boy stierf april vorig jaar op 39-jarige leeftijd, volgens de kritische en inmiddels ontslagen dierentuinmedewerker Sergi Chrigorjev door een jojo-dieet. Het dier zou volgens de directie van de dierentuin overgewicht hebben gehad en het dier werd op een dieet gezet van water en hooi, waardoor het in vier maanden meer dan een derde van z'n gewicht verloor. Toen het dier weer voldoende te eten kreeg, kwam het zoveel aan dat een hartaanval fataal werd.

Een maand later ging de kameel Maja dood. Ook dit dier was een tijdlang op dieet. Haar dood werd, net als eerder bij Boy gebeurde, geweten aan een onbekende man van middelbare leeftijd met een oorring die de dieren zou vergiftigen.

Zebra Theo stierf in het voorjaar toen hij tevergeefs probeerde bij de zebravrouwtjes te komen. Hij liep zich te pletter tegen een metalen schutting.

Volgens Tamara Tarnavska van de dierenrechtengroep SOS moet de dierentuin snel dicht. "Dit is geen dierentuin meer, maar een concentratiekamp."

Bron: AP

Geen opmerkingen: