maandag 2 mei 2016

EU-ambassadeur Tombinski: haast maken met onderzoek Odessa

Jean Tombinski, de ambassadeur van de Europese Unie in Oekraïne, heeft de regering vandaag opgeroepen om eindelijk haast te maken met het onderzoek naar wat zich vandaag precies twee jaar geleden heeft afgespeeld in de stad Odessa. ''Er moet een onafhankelijk en transparant onderzoek komen en iedereen die zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten die dag moet daarvoor ter verantwoording worden geroepen.''

Dat onderzoek moet gaan over wie verantwoordelijk moet worden gehouden voor de 42 mensen die bij de brand, vrijwel zeker brandstichting door één of meer molotovcocktails, in het Huis van de Vakbond om het leven kwamen. Maar ook wie schuldig waren aan de dood van zes pro-Oekraïense betogers in de aanloop naar de brand.

Er vielen die dag niet alleen 48 doden, maar ook raakten zo'n 300 mensen gewond. Ook werd een tentenkamp van pro-Russische activisten op het Koelikovaplein in brand gestoken door woedende pro-Oekraïense activisten. Beide kampen houden elkaar verantwoordelijk voor de desastreuze gang van zaken op 2 mei 2014.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: