zondag 1 mei 2016

Rechtbank verbiedt betogingen op Doemskaplein Odessa op 2 mei

De rechtbank in Odessa heeft op verzoek van het stadsbestuur een verbod ingesteld om morgen bijeenkomsten of betogingen te houden op het Doemskaplein. Die dag is het twee jaar geleden dat 48 mensen om het leven kwamen, voor het merendeel tegenstanders van de huidige regering die naar het Huis van de Vakbond aan het plein waren gevlucht voor pro-Oekraïense betogers die woedend waren omdat een aantal van hun mensen bij een betoging even daarvoor waren doodgeschoten.

Het Huis van de Vakbond raakte in brand, vermoedelijk door een molotovcocktail. Daarbij kwamen 42 mensen om. De juiste toedracht is nog altijd niet duidelijk en evenmin zijn de eventuele daders vervolgd.

Volgens het stadsbestuur wordt op sociale media opgeroepen tot onrust, geweld en het vernielen van openbare bezittingen. Het is de bedoeling dat er wel betoogd mag worden op het Koelikovoveld. Daar wordt gezorgd voor voldoende politietoezicht om er voor te zorgen dat alles vreedzaam verloopt.

Het stadsbestuur vroeg de rechtbank om betogingen op het Doemskaplein te verbieden, aangezien de politie niet overal tegelijk kan zijn. Een eerdere poging om ook betogingen op het Koelikovoveld te verbieden uit vrees voor ongeregeldheden werd door diezelfde rechtbank afgelopen dinsdag afgewezen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: