maandag 9 mei 2016

Video: Dag van Overwinning zonder militair machtsvertoon


Oekraïne viert vandaag de Dag van de Overwinning, opnieuw zonder grote militaire parade. De feestelijkheden beginnen met een herdenkingsmoment, als president Petro Porosjenko een krans legt bij het Graf van de Onbekende Soldaat in Kiev. Vervolgens is er een optocht van militaire bands vanaf het Plein van de Overwinning naar het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad, uitlopend in een concert daar op het plein.

's Avonds is er opnieuw een concert, maar dan met medewerking van operasterren. Gedurende de dag zijn er in de hoofdstad ook allerlei andere feestelijkheden. Deze minder militaristische feestdag werd vorig jaar in het leven geroepen door het parlement.

Na een verbod van het parlement op het gebruik van communistische- en nazisymbolen is het gebruik van communistische symbolen alleen toegestaan in het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog door veteranen. Ook het Sint Jorislintje is niet meer toegestaan sinds de separatisten zich daar meester van hebben gemaakt. Oekraïne maakt nu gebruik van de gestileerde klaproos, zoals ook in onder meer Groot-Brittannië gebruikelijk is.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de leiders van de voormalige Sovjetlanden gefeliciteerd met de Dag van de Overwinning, met uitzondering van die van Oekraïne en Georgië. In plaats daarvan feliciteert Poetin de bevolking van beide landen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: