maandag 2 mei 2016

Herdenking Odessa had sterk pro-Russisch karakter

De herdenking van 42 slachtoffers van de brand in het Huis van de Vakbond in Odessa had vandaag een sterk pro-Russisch karakter. ''Odessa is een Russische stad'', viel onder meer te beluisteren volgens het Russische persbureau TASS. Een verslaggever zag teksten als 'Kazan herdenkt' en 'St. Peterburg herdenkt'.

Ook waren er volop St. Jorislintjes te zien. Het lintje herinnerde decennialang aan de Tweede Wereldoorlog, maar werd twee jaar geleden 'gekaapt' door de pro-Russische separatisten. De schuld voor de tragische gebeurtenis van precies twee jaar geleden werd door de deelnemers aan de herdenking volledig bij pro-Oekraïense krachten gelegd, in Russische ogen nationalisten en voetbal hooligans, door hen aangeduid als 'moordenaars'.

Er was echter ook een grote pro-Oekraïense betoging vandaag, ter herinnering aan de zes doden die die dag aan hun kant vielen. Het doodschieten van pro-Oekraïense betogers tijdens een mars door Odessa leidde destijds tot grote woede die zich tegen de pro-Russische betogers die hun toevlucht moesten zoeken in het Huis van de Vakbond, met het desastreuze gevolg dat daar 42 van hen om het leven kwamen door de brand.

De parlementsleden Joeri Bojko en Vadim Novinksi van het Oppositieblok kregen van pro-Oekraïense activisten vandaag niet de kans om de stad te bereiken. Een vijftigtal activisten wist ze op te sluiten in de vipruimte van de luchthaven en na enige tijd besloten ze terug te keren naar Kiev.

Bronnen: TASS, Censor.net

Geen opmerkingen: