woensdag 1 april 2015

Rusland rekent nu nog maar 248 dollar voor aardgas

Oekraïne hoeft het Russische Gazprom vanaf vandaag nog maar 248 dollar (230 euro) te betalen per duizend kubieke meter aardgas, aldus minister Volodimir Demtsitsjin van Energie en Kolen. Het is overigens geen vaste prijs, want die is gekoppeld aan de olieprijs op de wereldmarkt. Nog niet zo lang geleden moest het Oekraïense Naftogaz zo'n 400 dollar betalen.

De Russische premier Dmitri Medvedev nam vandaag het besluit dat Oekraïne een korting van 100 dollar krijgt op de aardgasprijs. Dat besluit komt nadat minister Demtsitsjin had laten weten dat zijn land vanaf 1 april eigenlijk helemaal geen gas meer van Gazprom wil betrekken.

De Russische minister van Energie Alexander Novak en algemeen directeur Alexei Miller van Gasprom hebben bevestigd dat vanaf 2019 geen gebruik meer wordt gemaakt van de Oekraïense gastransportleidingen naar Europa. Dat zegt althans Panagiotis Lafanzis, de Grieke minister voor Industriële Hervorming, Milieu en Energie.

''Vanaf 2019 wil Rusland alleen gas leveren via de North Stream en de Turkish Stream naar het zuiden, via de Zwarte Zee en Turkije naar Griekenland'', aldus Lafanzis die het helemaal ziet zitten om daarvan deel uit te gaan maken.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: