vrijdag 3 april 2015

Overleg op gang over verdere terugtrekking

De contactgroep voor Oost-Oekraïne bespreekt nu hoe de terugtrekking van tanks en andere wapens vanaf de frontlijn verder vorm moet krijgen, waarmee de spanningen in het gebied verder teruggebracht kunnen worden. Het nieuwe overleg is een Oekraïens initiatief.

Ook is de verwachting dat binnen anderhalve week de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk bijeen komen. Het besluit daartoe is volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels genomen, maar er wordt nog overlegd over de dag waarop het overleg plaats moet hebben.

Intussen heeft voorzitter Serhei Sjachov van de organisatie Vertrouwen van het Volk de conclusie getrokken dat Rusland niets ziet in de afspraken over een staakt-het-vuren en terugtrekking van de zware wapens, zoals vastgelegd in het Minsk-2 akkoord. Sjachov zei dit in een door tv-zender 112 uitgezonden interview.

Hij vindt dat het Oekraïense leger zich moet voorbereiden op een nieuw offensief van de pro-Russische rebellen en de Russische militairen in de Donbas. En: ''Alleen de mensen die zich ten volle willen geven voor de verdediging van hun land horen in de bataljons te blijven. Ook moeten ze doen wat het ministerie van Defensie en onze president van ze vragen.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: