donderdag 9 april 2015

Maandag weer ministersoverleg over Oost-Oekraïne

De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk komen maandag in Berlijn bijeen om te praten over het conflict in Oost-Oekraïne. Dat heeft de Franse minister Laurent Fabius bekend gemaakt na overleg met zijn Oekraïense ambtgenoot Pavlo Klimkin. Er wordt in het zogenoemde Normandische format gesproken over de stand van zaken bij de terugtrekking van de zware wapens en het staakt-het-vuren.

Volgens Klimkin vormt de humanitaire situatie in de Donbas ook een belangrijk gespreksonderwerp, terwijl van Oekraïense zijde ook het plan voor een vredesmacht onder de vlag van de Verenigde Naties wordt aangeroerd. De kans dat Klimkin hiervoor de handen op elkaar krijgt, is gering. Dat heeft president Petro Porosjenko eerder ook al moeten constateren.

Fabius kondigde verder een bezoek aan van Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek die op woensdag 22 april naar Parijs gaan voor overleg. ''Frankrijk blijft Oekraïne steunen. Dit bezoek is bedoeld om nader tot elkaar te komen'', aldus de Franse minister.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: