zaterdag 11 april 2015

Achmetov's Metinvest kan schulden niet aflossen

Het staalbedrijf Metinvest van miljardair Rinat Achmetov kan niet meer aan haar financiële verplichtingen voldoen. Komende maand moeten schulden worden afgelost, maar Metinvest heeft daar het geld niet voor. Schuldeisers hebben het verzoek gekregen om geduld te hebben tot januari 2016. De aflossingen van mei zouden 113,7 miljoen dollar (107,2 miljoen euro) bedragen.

Het voorstel aan de schuldeisers is om volgende maand alvast 10 procent terug te betalen en de rest in januari. Vorig jaar werd nog ruim 1,5 miljard dollar aan leningen afgelost door Metinvest. Onder de huidige omstandigheden is het moeilijk om opnieuw geld te lenen om lopende schulden van af te lossen.

De problemen zijn het gevolg van de slechte internationale concurrentiepositie van Metinvest dat te duur moet produceren in verouderde fabrieken. Bovendien stokt de aanvoer van kolen voor de hoogovens door het conflict in Oost-Oekraïne. Afgelopen jaar viel de productie van staal 26 procent lager uit, die van staalproducten met 15 procent en de verwerking van ijzererts met 6 procent. De netto winst van de Metinvest Group daalde van 392 miljoen dollar in 2013 naar 159 miljoen dollar in 2014.

De Metinvest Group is het grootste bedrijf van Oekraïne en het vierde van Midden- en Oost-Europa. In de wereld na, de staalproducent in 2013 een 25e plaats in.

Bronnen: Unian, Metinvest Group

Geen opmerkingen: