maandag 9 juni 2014

Ambassadeur Zoebarov: het begin is er

De Russische ambassadeur Michail Zoebarov meent dat zijn regering en die van Oekraïne een lange weg te gaan hebben als ze weer normaal met elkaar om willen gaan. "Die korte ontmoeting van president Poetin en Porosjenko afgelopen vrijdag in Frankrijk en de terugkeer van de Russische ambassadeur in Kiev, maar ook de aanwezigheid van mijzelf en enkele collega's bok de inhuldiging van de Oekraïense president zijn tekenen dat we weer tot een dialoog bereid zijn'', aldus Zoebarov in een interview met tv-zender Rossia 24.

Ambassadeur Zoebarov vindt het belangrijkste gesprekspunt dat er een einde moet komen aan het bloedvergieten in het oosten van Oekraïne en dat de humanitaire situatie daar verbetert. "Ik ga er vanuit dat de meeste problemen zijn op te lossen als we op dit vlak maar eerst eens vooruitgang boeken."

Eerst moet er een einde komen aan de legeroperatie, zoals president Porosjenko die inmiddels heeft aangekondigd. Dan moeten ook de rebellen hun wapens neerleggen, waarna gewerkt kan worden aan een aftocht van de rebellen en moet de voedselvoorziening weer op gang komen. Dat is zo'n beetje de gang van zaken die de Russische ambassadeur voor zich ziet.

Is dat allemaal gebeurd, dan kan herstel van de economische betrekkingen tussen beide landen bespreekbaar worden gemaakt. Zoebarov vond het hoopvol dat Porosjenko in zijn inauguratierede afgelopen zaterdag overging in het Russisch toen hij zich tot de bevolking van Donetsk, Loehansk en het zuidoosten van het land richtte. ''Wellicht zijn er mogelijkheden voor het Russisch als officieel erkende taal in het oosten.'' Porosjenko maakte overigens in die rede duidelijk dat de landstaal altijd Oekraïens dient te zijn.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: