maandag 28 februari 2011

Songfestivalkeus blijkt opnieuw omstreden

De keus voor Oekraïne's vertegenwoordiger bij het Eurovisiesongfestival kan kennelijk niet zonder schandaal. Ook nu dus weer. De 24-jarige Mika Newton vertegenwoordigt straks Oekraïne. Zij werd zaterdagavond gekozen tijdens het Nationale Songfestival, maar volgens velen had niet Mika Newton maar Jamala moeten winnen. Het stemmen per sms zou gemanipuleerd zijn, zodat de 27-jarige zangeres geen kans maakte.

Dat vindt ook Hanna Herman, één van de juryleden. "Het lijkt er op dat geld hier een belangrijkere rol heeft gespeeld dan talent." Zij gaf Mika Newton acht punten, Jamala en Zlata Ognevych beiden tien punten.

De juryleden Ruslana en Ani Lorak steunden Jamala door hem ook de maximale score van tien punten toe te kennen. Zij gaven Mika Newton acht punten. Alyosja, vorig jaar de Oekraïense vertegenwoordigster, gaf zowel Jamala als Mika Newton negen punten. De overige juryleden waren minder eenduidig in hun oordeel.

In de sing off won Mika Newton, gevolgd door Zlata Ognevych en met Jamala als derde. De sms'jes uit het hele land telden mee voor 45 procent en de internetstemmen voor 10 procent.

Hadden de sms'jes en internetstemmen meer gewicht in de schaal gelegd, dan had Jamala ruim gewonnen. Zij kreeg 7.104 unieke internetstemmen en 6.365 unieke stemmen per sms. Zlata Ognevych kreeg er respectievelijk 3.114 en 2.906. De officiële winnares Mika Newton kwam het slechts van de drie uit de bus zij kreeg 2.640 internetstemmen en 1.996 sms'jes.

De website van het Nationale Songfestival stroomde in de afgelopen dagen vol met kritische opmerkingen. "Ze moeten eens ophouden met ons voor dom te verslijten", liet iemand weten.


Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: