donderdag 24 februari 2011

Oekraïense consument ziet het somber in

Het consumentenvertrouwen in de economie daalde in januari. De Oekraïners zijn pessimistisch gestemd en zijn minder bereid om aankopen te doen. Belangrijkste boosdoener is de inflatie die in januari opnieuw met 0,6 procent toenam. De woonlasten gingen omhoog, voedsel en benzine werden duurder. Na een dure decembermaand kwam dit alles hard aan. Voor februari zijn de verwachtingen nauwelijks beter.

Tegelijkertijd draait de economie waarover de consumenten zo somber zijn op volle toeren. Afgaande op de maand januari komt de economische groei volgens de Nationale Bank van Oekraïne (NBU) dit jaar uit op bijna 6 procent.

De industriële productie vertoonde een groei van 9,7 procent, met de (petro)chemische sector als uitschieter met 28,5 procent. Volgens de NBU is de positieve ontwikkeling in januari vooral te danken aan de toename van de investeringen sinds in het derde kwartaal van 2010.

De groei van het bruto nationaal product in 2010 was 4,2 procent. Premier Mikola Azarov voorspelde eerder voor dit jaar met 4 procent een iets lagere groei.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: