zondag 27 februari 2011

Oekraïne vijfde op wereldranglijst alcoholconsumptie

De Oekraïner neemt elk jaar gemiddeld 15,6 liter alcohol tot zich en zorgt er daarmee voor dat Oekraïne qua alcoholconsumptie op de vijfde plaats staat in de wereldranglijst. Alleen Rusland, Hongarije, Tsjechië en Moldavië gaan Oekraïne voor op de ranglijst die door de wereldgezondheidsorganisatie WHO is opgesteld. Moldavië voert de lijst aan met 18,22 liter.

De WHO-lijst geeft wel een vertekend beeld, vindt cardioloog Oleksi Basjkirtsev die aan het hoofd staat van een onderzoeksinstituut naar hartziekten. "De WHO geeft een kwantitatieve index, maar er is ook nog een kwalitatieve index. Moldaviërs en Hongaren drinken het liefst bier. De grootste vraag naar sterke drank is in Oekraïne en Rusland, waar vooral wodka wordt gedronken."

Volgens de cardioloog is de situatie in Oekraïne daarom nog verontrustender dan uit het lijstje van de WHO blijkt. "Ronduit treurig", aldus Basjkirtsev die er op wijst dat overmatig alcoholprobleem de oorzaak is van veel hartproblemen onder de Oekraïense bevolking.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: