maandag 7 februari 2011

OSCE hoopt dat Oekraine democratie nog koestert

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) hoopt dat Oekraine snel beter om gaat met de vrijheid van meningsuiting en de demacratie in het land. Voorzitter Audronius Azubalis van de OSCE, tevens minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen heeft er vandaag in Kiev over gesproken met zijn Oekraiense ambtsgenoot Kostjantin Grisjenko.

"Als OSCE hopen we dat Oekraine in onze regio voorop blijft lopen. In de afgelopen jaren had Oekraine vrijheid van meningsuiting en was het land een democratisch voorbeeld", aldus Azubalis. Hij tekende daarbij aan dat de OSCE wel degelijk weet heeft van de manier waarop nu met de mensenrechten en de journalistieke vrijheden om gaat.

Oppositieleider Julia Timosjenko spreekt ook nog met Azubalis. Vorige week werd haar door de regering verboden om naar Brussel te gaan voor een gesprek met EU-leiders. Het bezoek van de OSCE-voorzitter aan Kiev komt daarom als geroepen.

Timosjenko bespreekt met hem alles wat haar de afgelopen twee maanden is overkomen. De oud-premier wordt beschuldigd van misbruik van overheidsgeld. Een officiële beschuldiging is er niet, ze wordt al sinds half december met regelmaat ondervraagd door justititie.

Oekraine krijgt in 2013 het voorzitterschap van de OSCE.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: