zondag 6 februari 2011

Corruptiebestrijding of simpelweg vergelding?

Het is maar net hoe je het bekijkt. Gaat om de bestrijding van corruptie in het land, of om een politieke vendetta. President Viktor Janoekovitsj noemt het ondervragen van oud-premier Julia Timosjenko, de gevangenisstraffen van het voormalige hoofd van de Oekraïense douane Anatoli Makarenko en topman Igor Didenko van Naftogaz onderdeel van zijn campagne tegen de corrruptie. Hij ontkent dat er politieke motieven in het spel zijn.


"We zijn begonnen aan een grote campagne tegen corruptie en ontduiking van de wet, ongeacht de partij waartoe deze mensen behoren", aldus Janoekovits in een recent interview in de Washington Post.

Volgens organisaties die opkomen voor de mensenrechten is wel degelijk sprake van het juridisch aanpakken van mensen die de belangen van de kring rond Janoekovitsj schaden. Zoals Jevgen Zakarov van de Mensenrechtengroep Kharkiv die er op wijst dat het gaat om onduidelijke beschuldigingen, al te zware beperkingen die worden opgelegd aan verdachten en een omstreden keus van de mensen die voor vervolging in aanmerking komen.

Allemaal signalen dat het gaat om politieke motieven, aldus Zakarov. "Recente verklaringen van de president dat de beschuldigden hun onschuld maar moeten bewijzen in de rechtbank zouden de alarmbellen moeten doen afgaan. Dit heeft meer te maken met vergelding dan met gerechtigheid.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: