maandag 28 februari 2011

Beeld Lenin weggepoetst uit promotiefilm EK

Met Lenin kun je vandaag de dag niet meer aankomen. Dat moeten de samenstellers van een promotiefilm voor het EK voetbal van 2012 hebben gedacht. Ze hebben het acht meter hoge standbeeld van de stichter van de Sovjet-Unie weggepoetst uit de filmbeelden van het Vrijheidsplein in het centrum van Kharkiv, één van de vier Oekraiense speelsteden.

De makers van de film 'Blik op Oekraine' hebben het Lenin's standbeeld digitaal verwijderd, omdat het volgens overheidswoordvoerster Dina Turchina door voetbalbond UEFA verboden is om commerciële of politieke uitingen te doen

Het 62 meter hoge monument voor het Moederland in de hoofdstad Kiev is nog wel te zien in de promotiefilm. Turchina heeft daar als verklaring voor dat dit titanium monument bij de skyline van Kiev hoort. Ook kerken en christelijke beelden werden door de filmmakers ongemoeid gelaten. Wel werd weer het beeldmerk van de McDonalds op het plein Maidan wegggeretoucheerd. Het anderhalve minuut durende filmje kostte 2,9 miljoen euro.

De regering probeert het imago van Oekraine op alle mogelijke manieren te verbeteren om zo buitenlandse investeerders aan te trekken. President Viktor Janoekovitsj deed dat op een wel heel bijzondere manier. Hij adviseerde die investeerders om in het voorjaar naar Oekraine te komen. "Als onze vrouwen hun kleren uittrekken."

Bron: DPA

Geen opmerkingen: