zondag 4 januari 2015

'Nieuw type pantserwagen uit Rusland in Loehansk'

A Russian armored car photographed in Luhansk.
De BMP-97, volgens Bellingcat in Loehansk.
De onderzoeksgroep Bellingcat meldt dat nog altijd militair materieel vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne wordt gebracht. Als bewijs dient onder meer een foto van een pantserwagen van het type BMP-97 dat alleen door het Russische leger wordt gebruikt. De foto is volgens Bellingcat in de stad Loehansk gemaakt, zoals wordt aangetoond aan de hand van kaartmateriaal van Yandex.

"Omdat Oekraïne niet over BPM-97's beschikt, ligt het erg voor de hand dat het hier gaat om een Russisch militair voertuig in Oekraïne, daarbij in aanmerking genomen dat bekend is dat Rusland diverse militaire voertuigen levert aan gewapende groepen in Oekraine'', aldus Bellingcat in een rapportage.

De bewuste foto werd afgelopen vrijdagavond op Twitter geplaatst door @lugansk_today. Er staat geen tijdsaanduiding bij, maar afgaande op de verse sneeuw constateert de onderzoeksgroep dat de foto recentelijk is genomen.

Op oudejaarsdag werd bovendien een videofilm op internet geplaatst van soortgelijke voertuigen. Dat trok de aandacht van mensen die gebeurtenissen in de Donbas nauwlettend volgen, aangezien het om een type militaire voertuigen ging dat nog niet eerder in Oekraïne werd gesignaleerd. Dat duidt er op dat Rusland ze daar nog niet zo lang geleden afleverde.

Eerder werden grote aantallen Russische wapens en voertuigen gesignaleerd, zoals moderne versies van de Russische T-72 tank en wapens, onder meer van scherpschutters, die alleen bij het Russische leger in gebruik zijn.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: