dinsdag 24 november 2020

Pleidooi voor totale lockdown in kerstperiode

Adviseur Timofiej Milovanov van president Volodimir Zelenski meent dat het onder de huidige omstandigheden maar het beste is als heel Oekraïne gedurende de komende feestdagen volledig op slot gaat. Hij denkt daarbij zelfs aan een periode van drie tot vier weken om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het lijkt er op dat Oekraïne niet aan een volledige lockdown ontkomt en de kerstperiode is volgens de voormalige minister van Economische Zaken dan nog de beste optie, omdat de economische activiteiten dan toch al op een laag pitje staan. Hoe dan ook krijgt de economie een flinke tik van een volledige lockdown. Om die reden sprak Milovanov zich ook al uit tegen de weekend lockdown die tot eind deze maand geldt.

In een interview met de nieuwssite Obozrevatel zegt Milovanov dat Oekraïne ''een super-groot financieel probleem'' heeft, wat het nemen van besluiten over een lockdown bemoeilijkt. De verstandhouding met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bekoeld en de regering hoeft volgens de ex-minister dit jaar niet meer te rekenen op financiële steun. 

Premier Denis Shmihal zegt op zijn beurt dat de weekend lockdown wat hem betreft voldoende is om de snel oplopende dagelijkse besmettingen terug te dringen. Toch heeft hij het ook over een ''plan B'', namelijk een volledige lockdown. ''We zijn druk bezig met de voorbereidingen. Deze week praten we tweemaal met de burgemeesters van de grote steden, onder meer over maatregelen voor drukke plekken. Ook was er al een gesprek met de Raad van Kerken en overleggen we met ondernemers.'' De premier benadrukt dat er geen ingangsdatum voor een volledige lockdown op tafel ligt.

Afgelopen vrijdag werd met 14.600 nieuwe besmettingen een dagrecord bereikt. In het weekeinde daalden de aantallen besmettingen, maar gisteren kwamen er weer 12.287 nieuwe gevallen bij. Het dodental als gevolg van het coronavirus liep gisteren met 188 op naar 11.263.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: