zaterdag 14 november 2020

Zes steden doen niet mee aan weekend lockdown

De burgemeesters van de steden Lviv, Tsjerkasi, Odesa, Kramatorsk, Slovjansk en Ternopil hebben besloten niet mee te doen aan de eerste weekend lockdown. Ze vinden het onverantwoord om vrijwel alle economische activiteiten stil te leggen. Burgemeester Andriej Sadovi van Lviv ging zelfs zover dat hij verordonneerde dat tot eind deze maand alle zaterdagen en zondagen 'gewone' werkdagen zijn.

Elders in het land zijn alleen supermarkten en apotheken open, terwijl restaurants alleen afhaalmaaltijden mogen verkopen. Het openbaar vervoer rijdt vandaag en morgen wel. Het is de bedoeling dat de weekend lockdown in ieder geval tot eind deze maand gehandhaafd blijft.

Gisteren werden 12.524 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd, waaronder 474 kinderen en 496 zorgmedewerkers. In de hoofdstad Kyiv werden 1.053 inwoners positief getest, gevolgd door de provincies Zaporizja (805), Odesa (758), Charkiv (749 en Kyiv (698). Sinds half maart is bij ruim een half miljoen Oekraïners het virus aangetroffen. Het dodental liep met 191 op naar 9.508.

De ziekenhuizen kregen er vrijdag 1.525 patiënten bij. Volgens minister Maksim Stepanov van Volksgezondheid zijn 28.514 ziekenhuisbedden bezet, ruim de helft van het totale aantal voor coronapatiënten beschikbare bedden.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft bekend gemaakt dat Oekraïne in het tweede kwartaal van volgend jaar de beschikking krijgt over een vaccin tegen het coronavirus. In totaal krijgt het land tot eind 2021 8,34 miljoen vaccins geleverd.

Bronnen: Unian, 112.ua, Kyiv Post

Geen opmerkingen: