donderdag 3 december 2020

Premier: Weekend lockdown heeft z'n werk gedaan

De weekend lockdown heeft volgens premier Denis Shmihal voldoende effect gehad en hoeft daarom niet te worden verlengd. Gedurende drie weekeinden waren de winkels dicht in heel Oekraïne. "Afgelopen week hadden we te maken met 6.000 besmettingen met het coronavirus minder dan waarop we hadden gerekend'', aldus de premier. 

Dat wil niet zeggen dat de situatie daadwerkelijk verbeterd is. Er waren zelfs twee dagen met meer dan 16.000 nieuwe besmettingen. Gisteren werden 14.496 Oekraïners positief getest op het virus. Inmiddels zijn 772.760 mensen besmet (geweest). Dit houdt in dat 3 procent van de bevolking positief is getest. Het aantal zieken nam gisteren met 1.119 af naar 375.374, maar het dodental liep daarentegen op met 243 naar 12.960. 

Een volledige lockdown blijft mogelijk in de komende weken, al zouden president Volodimir Zelenski en het kabinet van premier Shmihal nu eerder overwegen om na de komende feestdagen het aantal beperkende maatregelen uit te breiden. Dat meldt het nieuwsagentschap RBC vandaag. ''Er ligt geen concreet besluit, wel drie of vier scenario's'', aldus een bron uit kabinetskringen. 

Een volledige lockdown heeft desastreuze gevolgen voor de toch al kwakkelende Oekraïense economie. In januari is er gewoontegetrouw toch al minder economische activiteit en zijn de gevolgen minder groot.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: