vrijdag 6 november 2020

'Weekendquarantaine' moet virus indammen

Minister Maksim Stepanov wil een 'weekendquarantaine' invoeren om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij heeft al duidelijk voor ogen hoe dat vorm moet krijgen. Met ingang van het volgende weekeinde - 14 en 15 november - mogen alleen de supermarkten en apotheken nog open zijn, alle andere winkels en de horeca zijn dan gesloten. Wel blijft het openbaar vervoer rijden. 

Stepanov had liefst al dit weekeinde deze lockdown willen invoeren, maar daarvoor is het toch te kort dag. Dat het openbaar vervoer blijft rijden, is volgens de minister wel logisch. ''Er maken in het weekeinde toch al minder mensen gebruik van. Daarom zien we de noodzaak er niet van in om het openbaar vervoer ook stil te leggen.'' Het parlement heeft vandaag de boetes voor het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en op openbare plekken verhoogd. Afhankelijk van het inkomen bedraagt de boete tussen de 175 en 225 hrivna, dat is 5,24 tot 6,47 euro.

De dagelijkse aantallen besmettingen met het coronavirus blijven oplopen. Gisteren werden 9.721 Oekraïners positief bevonden. Er waren 201 nieuwe sterfgevallen, waardoor het dodental nu op 8.125 staat. Premier Denis Shmihal zei vandaag te verwachten dat het dagelijkse aantal bevestigde besmettingen aan het einde van deze maand kan oplopen tot 15.000. Mogelijk zijn het er eind december zelfs al 20.000. Shmihal waarschuwde eerder deze week al dat een nationale ramp dreigt door het coronavirus.

Inmiddels liggen er 236.519 coronapatiënten in de ziekenhuizen, een toename met 1.242. In sommige regio's kunnen de ziekenhuizen de toestroom van patiënten nog nauwelijks aan. Dat is onder meer het geval in de provincie Poltava, waar 93,8 procent van de bedden bezet is met coronapatiënten. In de provincie Zjitomir is dat 81,3 procent en in Rivne 79,1 procent. Er komen op korte termijn drie noodhospitalen bij, onder meer in de hoofdstad Kyiv.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: