maandag 9 november 2020

In heel Oekraïne geldt nu code rood of oranje

Voor dertien Oekraïense steden geldt nu 'code rood' vanwege het coronavirus: Zjitomir, Ivano-Frankivsk, Tsjernivtsi, Rivne, Chmelnitski, Tsjernihiv, Charkiv, Kramatorsk, Oezjhorod, Zaporizja, Mikolajiv, Poltava en Soemi. Voor deze steden geldt dat het openbaar vervoer stil ligt. Scholen, winkelcentra en de horeca zijn gesloten.

In nog eens elf steden geldt 'code oranje': Vinnitsja, Loetsk, Ternopil, Lviv, Dnipro, Kropivnitski, Severodonetsk, Odesa, Cherson, Tsjerkasi en de hoofdstad Kyiv. Hier zijn restaurants, nachtclubs, sportaccommodaties en fitnesscentra gesloten. In het openbaar vervoer mag maar de helft van de zitplaatsen bezet worden.

In het hele land geldt nu code rood of code oranje. Nergens is nog sprake van code geel of groen. Met de dagelijkse aantallen nieuwe besmettingen gaat het op en neer. Zaterdag werden 10.700 Oekraïners positief bevonden, gisteren waren het er 8.679. De ziekenhuizen kregen er 6.295 nieuwe coronapatiënten bij. In totaal zijn 251.310 Oekraïners ziek. Alle geplande operaties in het hele land zijn opgeschort. Het dodental liep gisteren op met 115 naar 8.565.

Minister Maksim Stepanov van Volksgezondheid heeft vandaag wat meer informatie verstrekt over de weekend lockdown die komend weekeinde in moet gaan. Op zaterdag en zondag mogen alleen supermarkten, drogisterijen, tankstations en dierenklinieken open zijn. Ook is er nog openbaar vervoer, behalve dan in de gebieden waar code rood geldt. De horeca mag open blijven voor afhaalmaaltijden. Winkeliers krijgen van de minister het dringende advies om beide dagen de deuren gesloten te houden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: