dinsdag 3 november 2020

Minister: Oekraïne dichtbij ramp door corona

Het Sportpaleis in het centrum van de hoofdstad Kyiv wordt mogelijk omgebouwd tot noodhospitaal. In het gebouw werd in 2005 het Eurovisie Songfestival gehouden. Het coronavirus heeft in de afgelopen maanden ongenadig toegeslagen in de stad. Er zijn al 799 inwoners overleden. Gisteren kwamen er opnieuw twaalf sterfgevallen voor.

Er zijn ook plannen voor noodhospitalen elders in het land. Er is een groot tekort aan bedden en medische apparatuur, maar het ministerie van Volksgezondheid ziet vooral een tekort aan medisch personeel als het grootste probleem. De ziekenhuizen zijn inmiddels voor 70 procent bezet met coronapatiënten. Minister Maksim Stepanov zei vandaag in het parlement dat ''een ramp aanstaande is''.

Hij had het nog niet over nieuwe maatregelen om het virus te beteugelen. Bronnen bij het kabinet melden dat wordt overwogen om het hele land in de weekeinden ''op slot'' te doen. Ook het invoeren van een avondklok behoort tot de mogelijkheden. President Volodimir Zelenski waarschuwde onlangs dat hij bij 9.500 of meer nieuwe besmettingen een totale lockdown voor het hele land wil invoeren.

Er zijn gisteren 8.899 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. De kritische grens van 9.500 komt daarmee steeds meer in zicht. Wel moet worden aangetekend dat in het weekeinde juist sprake was van aanzienlijk lagere aantallen positieve tests. Zondag waren het er bijna 8.000 en zaterdag zelfs 'slechts' 7.000.

Gisteren werden 60.836 tests afgenomen. Daarbij bleek dat 346 kinderen het coronavirus hadden opgelopen, terwijl 401 zorgmedewerkers besmet waren. Verder belandden 1.207 Oekraïners met ernstige gezondheidsklachten in het ziekenhuis. Er werden 157 sterfgevallen gemeld. Inmiddels zijn 7.532 mensen overleden door het coronavirus. De meeste nieuwe besmettingen waren in de hoofdstad Kyiv (789) en de provincies Charkiv (712), Chmelnitski (506), Donetsk (496) en Zjitomir (470).

Bron: Unian

Geen opmerkingen: