vrijdag 13 november 2020

'Dodental door corona kan oplopen tot 20.000'

Het dodental als gevolg van het coronavirus kan eind dit jaar zijn opgelopen tot 20.000. Timofiej Milovanov, voormalig minister van Economische Zaken, Handel en Landbouw, zei dit vanmorgen tijdens een talkshow op televisiezender TSN. Tot dusverre zijn 9.317 Oekraïners overleden door het virus, alleen al gisteren kwamen er 172 sterfgevallen bij. 

Eigenlijk zou voor een veel uitgebreidere lockdown gekozen moeten worden, zoals tot aan september het geval was. ''Dan zouden we eind december zijn uitgekomen op 4.000 tot 6.000 doden'', aldus Milovanov. Hij weet ook wel waarom de bevolking meer vrijheden kreeg in september en oktober: ''Er is simpelweg geen geld om alle ondernemers te compenseren als ze vanwege het virus de deuren moeten sluiten.''

Morgen en overmorgen is de eerste weekend lockdown die geldt in het hele land. Alleen hotels blijven open en het openbaar vervoer blijft rijden, verder gaat alles 'op slot'. De maatregel is omstreden, er zijn protesten in het land, parlementsleden proberen het nog tegen te houden. De stadsbesturen van Rivne en Lviv weigeren zelfs hun medewerking. De weekend lockdown wordt gezien als de aanloop naar een volledige lockdown. 

Intussen ligt het aantal nieuwe besmettingen al weer dagenlang boven de 10.000. Gisteren werden 11.787 mensen positief getest op het coronavirus. Alleen al in de hoofdstad Kyiv waren het er 1.037. Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat er 269.468 zieken zijn, een toename met 5.460. Onder de zieken ook president Volodimir Zelenski. Aanvankelijk kon hij nog thuis doorwerken, maar gisteren werd bekend dat hij in een ziekenhuis is opgenomen. Volgens het ziekenhuis maakt Zelenski het desondanks goed.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: