maandag 16 november 2020

Bij volledige lockdown kan grens ook weer sluiten

Als het kabinet besluit dat er een volledige lockdown moet komen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dan houdt dit volgens minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken ook in dat de Oekraïense grenzen weer dicht gaan. Al eerder was dit geruime tijd het geval toen buitenlanders niet meer welkom waren, ook niet op doorreis naar een ander land. Oekraïners zijn nog steeds niet welkom in de Europese Unie, met uitzondering van arbeidsmigranten in met name Polen.

''Eerst moeten we afwachten wat het effect is van de eerste weekend lockdown. Valt het resultaat over twee weken tegen, dan wordt een volledige lockdown overwogen en daar kan ook het sluiten van de grenzen bij horen'', zei Koeleba vanmorgen op de tv-zender Ukraine 24.

Het valt nog te bezien wat de weekend lockdown oplevert. In zes steden weigerden de burgemeesters hun medewerking, vanmorgen was er een protest van ondernemers in de hoofdstad Kyiv. Onderminister Irina Mikitsjak van Volksgezondheid schetste tijdens de dagelijkse persconferentie van het ministerie het dilemma waarmee nu wordt geworsteld. ''Als we de economie dichtgooien, dan wordt er geen geld verdiend. En dat geld is juist hard nodig om de ziekenhuizen draaiende te houden.''

Vrijdag was sprake van een record aantal nieuwe besmettingen (12.524), zaterdag waren het er 10.861 en gisteren 9.832. Het dodental liep zondag op met 94 sterfgevallen op naar 9.697.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: