dinsdag 1 december 2015

'Rusland ook verantwoordelijk voor milieuramp'

Rusland is mede verantwoordelijk voor een dreigende milieuramp in Oost-Oekraïne door de steun aan de separatisten daar. Dat heeft president Petro Porosjenko gisteren op de klimaattop in Parijs gezegd. De pro-Russische rebellen hebben volgens Porosjenko een flink aantal mijnen onder water gezet en dat heeft geleid tot bodemverontreiniging en vervuiling van drinkwater. ''Mijn land is het slachtoffer geworden van een hybride oorlog, met hybride effecten.''

Porosjenko prees ''de moed en de ongebroken geest'' van de Franse bevolking na de aanslagen die enkele weken geleden aan 130 mensen het leven kostten. Maar, voegde hij er aan toe, ''met deze realiteit moeten de Oekraïners al bijna 21 maanden zien te leven''. De Oekraïense president wilde met zijn toespraak aantonen dat het moeilijk wordt om op deze klimaattop tot afspraken te komen als een groot land als Rusland zich verschuilt achter hybride oorlogvoering.

Oekraïne zelf wil de uitstoot van CO2 onder de 60 procent zien te houden van het niveau van 1990, maar liever nog lager. Voorwaarde daarvoor is dat het conflict in Oost-Oekraïne wordt beëindigd. Porosjenko wees er op dat investeren in de wederopbouw in de Donbas ''een investering is die past bij de strijd tegen de klimaatverandering''. Er is nu nog veel verouderde industrie in de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk.

Bronnen: Unian, AFP

Geen opmerkingen: