dinsdag 15 december 2015

'Positie premier Jatsenjoek staat niet ter discussie'

De positie van premier Arseni Jatsenjoek staat niet ter discussie. Dat stellen president Petro Porosjenko, premier Arseni Jatsenjoek (Volksfront) en parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman (Blok-Porosjenko) in een gezamenlijke verklaring die vanavond is gepubliceerd op de website van het kabinet. ''Eenheid, wederzijds vertrouwen en een gezamenlijke inzet zijn nu meer dan ooit nodig. Daarom staat het vervangen niet op de politieke agenda.''

Vorige week lieten eerst de coalitiegenoten Zelfredzaamheid en de Moederlandpartij weten niet langer achter Jatsenjoek te staan. Ook vanuit het Blok-Porosjenko kwamen dissidente geluiden. Er zou zelfs een parlementsmeerderheid zijn voor een eventuele motie van wantrouwen tegen de premier en zijn kabinet. Er werd gesuggereerd dat Jatsenjoek vervangen zou kunnen worden door een partijgenoot.
 
Fractievoorzitter Joeri Loetsenko van het Blok-Porosjenko stelde daar echter tegenover dat voor geen enkele andere (pro-Westerse) combinatie een meerderheid te vinden is, zodat er geen alternatief is voor het kabinet-Jatsenjoek.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: