De geplande verdubbeling van de Nord Stream-gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland stuit op Europees verzet. De Europese regeringsleiders stelden vandaag in Brussel dat elk nieuw energieproject de afhankelijkheid van buitenlandse energie niet mag vergroten. Nord Stream 2 voldoet niet aan de voorwaarden en ondermijnt de rol van Oekraïne als doorvoerland, zei EU-president Donald Tusk.
''Het project moet wel volledig in overeenstemming zijn met de voorwaarden als het financiële, politieke of juridische steun van EU-instellingen wil krijgen'', aldus Tusk. Door de uitbreiding zou de capaciteit van de bestaande pijpleiding met 55 miljard kubieke meter gas per jaar worden vergroot. De pijpleiding kan 26 miljoen huishoudens van gas voorzien. Belangrijke spelers in het project zijn het Russische staatsconcern Gazprom, oliebedrijf Shell en het Duitse energieconcern E.ON.
Onder meer Italië en Oost-Europese landen zetten vraagtekens bij het project, mede omdat de aardgaspijpleiding die via de Zwarte Zee naar Italië en Oostenrijk zou worden aangelegd (South Stream) werd geannuleerd vanwege mogelijke bezwaren van Brussel. Het is belangrijk te verduidelijken waarom Nord Stream 2 dan wel door zou kunnen gaan, zei Tusk.
De Europese Commissie is bezig te bepalen of het project doorgang kan vinden. Duitsland zegt af te wachten hoe het loopt met de vergunningen, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ook zij vindt het belangrijk dat Oekraïne wordt gecompenseerd voor het mislopen van inkomsten als de Nord Stream 2-pijplijn wordt aangelegd, omdat daardoor minder gas via Oekraïne naar Europa wordt getransporteerd.
Bron: NU.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten