dinsdag 22 december 2015

Koenders: verlenging sancties duidelijk signaal

Het verlengen van de EU-sancties tegen Rusland is volgens de Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken een belangrijk, duidelijk en eenduidig signaal richting Rusland. Koenders noemt het verlengen van de sancties onvermijdelijk, omdat het Minsk-akkoord gebrekkig wordt uitgevoerd. De minister benadrukt dat het de komende maanden van cruciaal belang is om voortgang te boeken met de implementatie van de Minsk-afspraken.

Ook Oekraïne moet zich hier meer voor inspannen, betoogt Koenders. "Prioriteit moet nu eerst liggen bij het houden van vrije eerlijke verkiezingen in Donetsk en Loehansk, op basis van de Oekraïense wet." Tegelijkertijd moet volgens de minister ook de rest van het akkoord worden uitgevoerd. "Pas wanneer alle wapens en troepen zijn teruggetrokken, en Oekraïne de controle terugkrijgt over zijn eigen grenzen, kunnen we spreken van een duurzaam stabielere situatie."

Koenders vindt het noodzakelijk dat door middel van sancties de druk op Moskou behouden blijft, omdat Rusland een cruciale rol blijft spelen in het conflict en de separatisten in Oost-Oekraïne actief blijft steunen. Daarnaast onderstreept de minister het belang van dialoog met Rusland: "Sancties alleen zijn onvoldoende. We moeten ook het gesprek met Rusland blijven zoeken, om ervoor te zorgen dat de Minsk-afspraken uitgevoerd worden."

In februari spraken Rusland en Oekraïne, met bemiddeling van Duitsland en Frankrijk, in de Wit-Russische hoofdstad Minsk af welke stappen nodig zijn om het conflict in Oost-Oekraïne te beëindigen. Hoewel het geweld de afgelopen maanden is afgenomen, blijft de situatie fragiel.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geen opmerkingen: