donderdag 31 december 2015

Kiest Oekraïne voor 'Europese' of orthodoxe Kerst?

In Oekraïne is een discussie op gang gekomen of het goed is om vast te houden aan de orthodoxe Kerst die ditmaal op donderdag 8 januari valt, of dat overgestapt wordt op de 'Europese' dag waarop Kerst gevierd wordt, ditmaal vrijdag 25 december. Op die 25e december, een gewone werkdag in Oekraïne, zijn twee digitale petities geplaatst op de website van president Petro Porosjenko, beide zijn een pleidooi om Kerst voortaan op dezelfde dag te vieren.

Krijgt een petitie 25.000 of meer handtekeningen, dan moet de president zich erover uitspreken. Het laatste woord is echter aan het parlement, en het kan nog een hele dobber worden gezien de invloed van de orthodoxe kerken. Eén van de petities is ondertekend door christenen van meerdere geloofsrichtingen die er voor pleiten om Kerst voortaan tegelijk met alle andere christenen in Europa te vieren.

De Russisch-orthodoxe kerk zal zich er zeker tegen verzetten. De indieners van de petities hebben wel de steun van een vooraanstaand politicus. Dat is Oleksandr Toertsjinov, secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad en eerder parlementsvoorzitter en zelfs enige tijd waarnemend president. Hij pleit echter wel voor een overgangsperiode waarin de Oekraïners tweemaal Kerst vieren, om alvast aan het idee te wennen.

Bron: Reuters, Kyiv Post

Geen opmerkingen: