woensdag 16 december 2015

Rusland zet plan door om vrijhandelsverdrag met Oekraïne op te schorten

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag een wet getekend die het vrijhandelsverdrag met het buurland Oekraïne per 1 januari opschort. Op die datum zou het associatieverdrag van Oekraïne met de Europese Unie in werking moeten treden. Daarmee worden veel handelsbelemmeringen weggenomen en wordt gestreefd naar meer Europees-Oekraïense samenwerking.
 
De toepassing van het verdrag loopt mogelijk vertraging op. Niet alle landen van de EU hebben het geratificeerd. In Nederland wordt in april een raadgevend referendum gehouden over de nauwere banden met Kiev. Het verdrag kwam in 2014 tot stand en was een belangrijke aanleiding voor de twisten in Oekraïne. Daarbij werd begin 2014 een president afgezet en brak in het Russischtalige oosten een burgeroorlog uit.

De Oekraïense president Petro Porosjenko was vanavond op bezoek bij de Europese Unie. Hij werd in Brussel ontvangen door EU-president Donald Tusk en de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei dat het verdrag op 1 januari onder voorbehoud van kracht wordt. Volgens hem kan tussen de drie partijen nog altijd een handelsverdrag worden gesloten. De gesprekken met Rusland en Oekraïne gaan volgende week verder. "Dat is de laatste kans om tot elkaar te komen", aldus Juncker.

Tusk sprak van "belangrijke volgende stappen" in de relatie. "Europa zal zijn koers blijven varen. Oekraïne moet op de koers van hervormingen blijven. En Rusland moet zijn koers veranderen", was de boodschap van Tusk. Hij stelde de Oekraïners "zo snel als mogelijk" visumvrij reizen naar de EU in het vooruitzicht.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: